All posts in Comunicació

Una marca per a Sant Julià de Vilatorta

Fa uns mesos vam desenvolupar la marca de poble de Sant Julià de Vilatorta i Vilalleons i avui hem trobat un article de presentació que van fer des del mateix ajuntament que n’explica molt bé el significat que hi vam voler donar: Modernisme, natura, Les 7 Fonts…

El resultat va plasmar diversos atributs i característiques del municipi, però el que realment ens va aportar molta satisfacció va acabar d’arrodonir la marca va ser la descoberta i reproducció de la tipografia que l’arquitecte Miquel Pallàs va estampar en diversos punts del poble, sobretot al Parc de les 7 Fonts. La marca hagués pogut funcionar amb una tipografia diferent, però el significat que hi aporta la reproducció d’una lletra tant personal i significativa la converteix en especial i autèntica!

 

 

 

 

 

El vídeo, una bona eina

 

 

Fa unes setmanes que ha sortit a la llum el nou vídeo que hem fet per a l’empresa Itram Higiene per presentar la seva gamma de productes enzimàtics:

 

 

Fa temps que anem sentint la importància del vídeo com a eina de comunicació i, amb projectes com aquest, ho podem confirmar: tenim una base àmplia per explicar molt bé el que ens interessa amb l’avantatge que podem combinar la veu i les imatges; el receptor té una actitud receptiva però descansada, ja que la visualització del vídeo no li suposa el mateix esforç que si hagués de llegir o buscar tota la informació que li aporta pel seu compte; i l’empresa utilitza una eina que la diferencia dels seus competidors.

 

En el cas d’Itram Higiene, el públic al qual va adreçat el vídeo és molt concret, especialitzat, però hem volgut que resultés entenedor per a tot tipus de persones. Tenint en compte que estem presentant un producte molt concret, hem buscat que el contingut i la forma tinguessin qualitat i generessin interès per tal de captar i mantenir l’atenció del receptor. De moment les estadístiques ens diuen que ha estat una bona feina.

 

El desenvolupament del projecte ha estat laboriós però ens ho hem passat molt bé. Vam rodar a una fàbrica de gelats i ens va semblar molt interessant i curiós veure com es fabriquen molts dels nostres postres preferits. Aquí teniu una mica de “making of” o “behind the scenes”:

 

 

Publicitat, sentiments i emocions

Ja fa un temps que sentim a dir que la comunicació ha de tocar els sentiments, i això agrada a molts i altres ho critiquen i ho eviten, però és evident que moltes marques proposen acostar-se al seu públic objectiu a través de les emocions: alegria, humor, indignació, esperança, desig, tristesa, amor, felicitat…

La publicitat emocional ens ha demostrat que no cal ensenyar un producte per arribar al públic objectiu i, al mateix temps, ha implantat un estil que permet cridar l’atenció i diferenciar-se en un mercat cada vegada més saturat, més exigent, menys fidel i més agressiu. Dues empreses poden tenir un producte gairebé idèntic, però la comunicació que en facin els pot diferenciar, i una comunicació emocional els pot acostar més al seu públic, que es sentirà proper i identificat amb la marca i acabarà prenent la decisió de compra i consum. A més, ja que estem exposats a la publicitat, que aquesta ens faci passar una bona estona!

És evident que hi ha moments a la vida que suposen una explosió de sentiments (i d’hormones) i amb els quals és més fàcil establir-hi empatia. Un d’aquests moments és l’espera d’un fill. Homes i dones ho vivim de diferent manera, però ningú s’escapa de les emocions a flor de pell. I aquesta emoció és la que transmeten els anuncis de dues marques de bolquers i accessoris per al nadó: Dodot i Huggies. Un mateix producte amb un to diferent per tocar la fibra als espectadors.I, efectivament, el seu producte només hi apareix lleugerament, no centra en cap moment l’atenció i la intenció de la peça.

Crear marca a través de les emocions.

Dodot
octubre /2012

Huggies
juny /2013

Què us semblen?

El Biofinder i la gestió de la comunicació a premsa

La gestió de la comunicació d’una empresa és una tasca que no s’ha de deixar a l’atzar. Hem de ser capaços de definir una estratègia, orientar-la i portar-la a terme de manera que sigui beneficiosa per a la companyia.

El cas d’Itram Higiene és un cas d’èxit. Vam assumir la gestió de la comunicació a nivell de gabinet de premsa com un repte: l’empresa preparava el llançament al mercat d’un producte innovador, el Biofinder, adreçat, d’entrada, a un sector gens fàcil: la indústria agroalimentària.

Fins llavors, Itram Higiene només havia realitzat incursions a premsa a través de la publicitat convencional a revistes especialitzades, però l’empresa tenia un potencial comunicatiu important.

El Biofinder és un detector de biofilms i microorganismes, un producte únic al mercat que ha suposat una important inversió tant econòmica com de capital humà. Per a l’empresa ha representat una aposta important i, per tant, requeria una bona gestió de la comunicació com a suport a la tasca comercial de la companyia.

Des del llançament al mercat del Biofinder, i des de l’inici de la seva campanya de comunicació a premsa, fa 3 mesos, hem aconseguit la seva aparició a diversos mitjans de notable rellevància. L’empresa, a més, ha fet una bona gestió de les xarxes socials professionals i el conjunt ha aconseguit contactes i interès comercial d’empreses d’importància de més de 30 països.

Per reforçar la presentació de producte, hem creat un vídeo explicatiu que vol cobrir diversos aspectes: divulgació de la important problemàtica que suposen els biofilms per a la indústria alimentària (tot un món per descobrir); presentació del producte, la solució per a la detecció dels biofilms i microorganismes; i presentació de l’empresa, que fins ara no havia realitzat cap acció d’aquest tipus.

Us deixem amb el vídeo perquè podeu conèixer el producte i el món dels biofilms i microorganismes:

 

Arròs Covat (tercera temporada!!!!)

Demà s’estrena a la web de TV3 la tercera temporada d’Arròs Covat, la sèrie d’animació per a adults ideada per Juanjo Sáez i produïda per Escándalo Films i Televisió de Catalunya.

Som seguidors i autèntics fans de la sèrie i de Xavi Masdéu, el protagonista, des del primer capítol. Recordem autèntiques perles entre els milers d’escenes que reflecteixen la vida d’aquest dissenyador gràfic que s’apropa inexorablement als 40 anys i que segueix atrapat en el conte de Peter Pan.

Si us heu perdut les dues primeres temporades, us recomanem seriosament que us poseu al dia, no us en penedireu!

Si el voleu conèxier una mica més podeu veure el vídeo d’extres que han preparat abans que comenci aquesta tercera temporada. Mira’l ara, no siguis Xavi Masdéu!

EL currículum

Fa uns dies que es parla dels currículums diferents i creatius, sobretot a partir del vídeo-currículum que la Núria Fusté va penjar al Youtube per trobar feina de mestra. L’heu vist?

Aquest no és un cas únic, podem trobar diversos exemples de currículums creatius a la xarxa. La Criatura Creativa fa pocs dies en va recopil·lar alguns.

Però avui no volem fer un recull d’exemples, sinó una reflexió:

Som una empresa molt petita, minúscula, però cada dia ens arriben diversos currículums de perfils professionals diferents. Quan diem “diversos”, en realitat hauríem de dir “moltíssims”, ens sorprèn rebre’n tants! Els mirem i els guardem tots, però no podem evitar sentir-nos més atrets pels que s’allunyen del Word, pels que són més atractius i diferents… Això sí, el 99,9% ens arriben via e-mail.

I un 0,1% ens arriben per correu convencional; per ser més exactes, hem rebut 1 currículum per correu postal. Era el millor? Era el més creatiu? El que explicava i com ho explicava no estava gens malament, potser també ho deien altres currículums que havíem rebut per e-mail, però aquest va aconseguir diferenciar-se de tots els altres, destacar, i el vam seleccionar.

Així de simple.

Amena: torna la marca que potser no hauria hagut de desaparèixer

Una vegada hi havia una companyia telefònica que va voler canviar el seu sector i ho va aconseguir.


Va aconseguir que amb poc temps tots coneguéssim una nova marca i una nova manera de fer. Va aconseguir identificar-se com a jove, moderna, trencadora i revolucionària. Va aconseguir que tots ens sentíssim una mica més lliures a l’hora de negociar contractes o buscar opcions de telecomunicació. Potser no vam firmar un contracte amb ells, però a partir de la seva aparició al mercat, tots ens vam beneficiar de la competència que es va crear entre les diverses operadores.

(Quantes parelles van formalitzar el seu primer compromís amb el Dúo que els permetia parlar entre ells per 5 pessetes/minut?)

Va aconseguir convertir-se en una de les marques més reconegudes a Espanya gràcies a una bona comunicació que la va carregar d’atributs positius.

Però aquesta companyia va desaparèixer quan se la va “menjar” una empresa més gran…

I ara torna convertida en l’operadora virtual low cost d’Orange. Torna amb el seu color verd original, que cap altra companyia s’ha atrevit a adoptar com a color corporatiu, segurament per la notorietat que havia agafat vinculat a Amena.
Orange no ha conservat el logotip, de fet, és una empresa diferent, però ha volgut recuperar el nom d’Amena beneficiant-se, d’aquesta manera, dels atributs positius que aquesta marca porta incorporats des de 1999.
Per fer-ho han creat un anunci que només es pot veure per internet i que recupera la cançó que tant els va ajudar a donar-se a conèixer, “Libre”.

Torna la marca que potser no hauria hagut de desaparèixer.

Píndoles d’humor per començar el dia

Alberto Montt és un il·lustrador xilè que cada dia ens aporta una dosis d’humor a través del seu blog Dosis Diarias: píndoles d’humor gràfic que ens presenten la crua realitat des d’una vessant còmica. Humor agut.

Us recomanem fer una ullada al seu blog i, tal com diu ell mateix: “mire sin compromiso y si le gusta, vuelva”.

 

 

 

Mirem el món amb uns altres ulls: “Camaritas”

 

Les càmares de seguretat que hi ha instal·lades a diferents punts de les ciutats tenen la finalitat de detectar delictes, però també capten moltes altres imatges i ens serveixen per descobrir bones accions de les persones.

Young&Rubicam Argentina ha creat la campanya “Camaritas” per a Coca-Cola, que ha estat premiada amb el Sol d’Or al Festival Iberoamericà de la Comunicació Publicitària a San Sebastián. A l’anunci es recullen imatges espontànies captades a través d’aquestes càmares de seguretat que reflecteixen moments de felicitat, alegria, solidaritat, amistat… D’aquesta manera hi podem veure lladres de petons, adictes a la música, soldats inofensius, carteristes honestos, traficants de patates fregides, atacs d’amistat, amor i bondat, bandes generoses, bombers voluntaris, revels amb causa, terroristes de la pau…

Algunes imatges fan posar la pell de gallina i estan acompanyades d’una bona banda sonora: una versió del clàssic de Supertramp “Give a Little Bit”.

Per creure amb la part més humana de les persones!

 

Crear i vendre històries i experiències

Ahir vam assistir a la sessió ”Noves tendències en marketing: noves competències d’èxit en la gestió rendible de clients”, impartida per Carlos Jordana (Merk2) i organitzada per VicEmprèn.

Va ser una sessió de dues hores molt interessant de la qual volem destacar una de les 10 propostes per innovar: Passar de vendre productes a vendre experiències. O el que pot ser el mateix: Més intel·ligència i menys matèria.

En alguns casos serà més fàcil que en altres, però sempre és possible convertir un producte en una experiència, i per il·lustrar-ho us ensenyem un vídeo de l’empresa de pintures britànica “Farrow & Ball“. El vídeo presenta els seus productes per pintar portes, però ho fa ensenyant-nos que l’ús dels seus productes es pot convertir en tota una història i tota una experiència. El vídeo desprèn una aurèola de tranquil·litat, de pausa, de no tenir pressa, de fer les coses d’una manera tradicional… exactament el que vol transmetre l’empresa, que es defineix com a una companyia de pintures i papers decoratius tradicionals. De fet, la marca està molt orientada a un tipus de client tradicional, resident a cases d’estil victorià.

El vídeo també dona valor i importància a les portes de les cases: quan es poleixen s’intueixen restes de pintura d’altres temps, capes i capes que s’hauran canviat en funció de la moda, d’uns nous propietaris, per antiguitat… però la porta segueix sent la mateixa, ha viscut molt i continua fent la seva funció, no es canvia.

L’estratègia de l’empresa continua amb un concurs de portes pintades que permet als seus clients posar en pràctica l’experiència que es mostra al vídeo.

Després de veure’l, estem disposats a dedicar el cap de setmana a pintar alguna porta de la mateixa manera que ho fa el protagonista del vídeo.