Marques blanques, i vermelles, i verdes, i grogues…

Fa uns mesos ens van encarregar el disseny d’una caixa per envasar productes sense marca i ja ens vam plantejar aquesta reflexió. Segurament no és res nou, però és interessant pensar en l’evolució que han tingut els productes anomenats “de marca blanca”.

La teoria ens diu que la marca blanca, també anomenada marca de distribuïdor o genèrica, és la que pertany a les cadenes de distribució (supermercats o hipermercats). Que es va crear amb la intenció d’escurçar el procés entre fabricant i consumidor final, i que, d’aquesta manera, s’aconsegueixen oferir productes amb una bona relació qualitat-preu, ja que poden retallar costos de producció i intermediaris.

Inicialment, que fossin més barates també s’atribuïa al fet que no suportaven despeses de disseny i publicitat: els primers envasos eren blancs, totalment neutres, ascèptics, bàsics… Però amb el temps (i afortunadament) hem vist que aquesta idea ha canviat i actualment la majoria de marques de distribuïdor tenen un disseny treballat, molt semblant (a vegades massa semblant) al de les primeres marques. I és que el disseny té la seva importància en el procés de compra i és un factor que intervé directament en la decisió del comprador.

És cert que la qualitat dels productes de “marca blanca” pot ser exactament la mateixa que les marques líders, però aquest ha estat un dels grans dubtes dels consumidors a l’hora de plantejar-se la compra d’aquests productes. El disseny té molt a veure amb la percepció de qualitat que els compradors poden percebre i ha estat clau en la transformació dels productes blancs en productes vermells, verds, grocs…

Actualment ja no ens plantegem de la mateixa manera el dubte entre escollir marca de distribuïdor o de fabricant, ja que ens hem anat convertint en compradors i consumidors experts i acostumats a conviure amb diferents tipus de productes. Sabem, a cada moment, quines són les nostres preferències i som selectius. Sens dubte, a aquest procés hi ha ajudat la normalització en el format del disseny i packaging de les marques “blanques”.

Un bon exemple són els productes que es distribueixen exclusivament a Mercadona. El seu disseny, en alguns casos, és millor que el d’algunes primeres marques. Us en deixem una mostra dels estudis Lavernia&Cienfuegos i Talens. Jutgeu vosaltres mateixos: